Työttömyysturva
Kun olet työtön työnhakija, työttömyysturva varmistaa taloudellisesti mahdollisuutesi hakea työtä sekä parantaa edellytyksiäsi päästä tai palata työmarkkinoille.
Ilmoittaudu työnhakijaksi ja aloita työnhaku jo ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, jotta saat työttömyysturvaa heti työttömyytesi alusta lähtien.
Ilmoittautumisen jälkeen saat työvoimapoliittisen lausunnon, jossa kerrotaan, onko sinulla oikeutta työttömyysturvaan. Kun haet työttömyysturvaa, sinulta voidaan pyytää lisätietoja lausunnon antamista varten.
Työttömyysturvan maksaa joko työttömyyskassa tai Kela
Kun haet työttömyysturvaa, selvitä ensin, maksaako työttömyysturvasi työttömyyskassa vai Kela. Eri työttömyysturvan muotoja ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. Jos kuulut työttömyyskassaan esimerkiksi ammattiliittosi kautta, hae ansiopäivärahaa kassastasi. Jos et kuulu työttömyyskassaan, hae peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea Kelasta.
Ilmoita työttömyystilanteesi muutoksista
Kun ilmoittaudut työnhakijaksi, sinulta kysytään työttömyysturvan saamiseen vaikuttavista asioista. Kun saat työttömyysturvaa, sinun täytyy ilmoittaa meille, jos tilanteesi muuttuu. Tee ilmoitus ensisijaisesti Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa.
Tee ilmoitus esimerkiksi silloin, kun
- aloitat työnteon, työsi päättyy tai työaikasi muuttuu,
- harjoitat yritystoimintaa yli kaksi viikkoa (yritystoimintana voidaan pitää oman yritystoimintasi lisäksi työskentelyä perheyrityksessä),
- työskentelet ja saat korvausta muuten kuin palkansaajana tai yrittäjänä, esimerkiksi omaishoitajana,
- aloitat opiskelun,
- kansalaisuutesi muuttuu tai oleskelulupaasi tulee muutoksia,
- keskeytät työllistymistä edistävän palvelun (ilmoita yksittäisistä poissaoloista vain työttömyyskassalle tai Kelalle päiväraha- tai työmarkkinatukihakemuksessa) tai
- yhteystietosi muuttuvat.
Palkkaturva
Jos työnantajasi on tehnyt konkurssin tai ei muusta syystä voi maksaa palkkaasi, voit hakea maksamatta jäänyttä palkkaa tai muita maksuja palkkaturvana. Palkkaturvajärjestelmä turvaa mahdollisuutesi saada palkan ja muut maksut, jos työnantajasi on kyvytön maksamaan niitä. Sinulle korvataan palkkaturvana maksuja, joiden peruste ja määrä on saatu selvitettyä.
Palkkaturvan hakeminen. (Työmarkkinatori.fi.)
Karenssi
Karenssi tarkoittaa sitä, että työnhakija menettää oikeuden työttömyysturvaan määräaikaisesti, koska on menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Lainsäädännössä karenssista käytetään termiä korvaukseton määräaika.
Työllistymissuunnitelmassasi sovimme työnhakuvelvoitteestasi ja palveluihin osallistumisestasi, jotka sinun täytyy toteuttaa sovittuina aikoina. Voimme tehdä sinulle työtarjouksia j a työpaikkatiedotteita. Työtarjoukset ovat velvoittavia, jos työnhakusi on kestänyt kuusi kuukautta alkuhaastattelusta lähtien. Työtarjous ei ole velvoittava, jos olet ennen työtarjousta raportoinut hakeneesi sovitun määrän työmahdollisuuksia. Työpaikkatiedotteet ovat vinkkejä työnhakijalle, eivätkä ne ole velvoittavia.
Millä perusteella voit saada karenssin?
Karenssin eli korvauksettoman määräajan käsittelee ja asettaa aina KEHA-keskus. Näiden asioiden selvittämiseksi pyydämme sinulta kirjallisen selvityksen.
Yleisimpiä karenssin syitä ovat esimerkiksi
- työnhakuvelvollisuuden laiminlyönti,
- työllisyysalueen antamasta velvoittavasta työtarjouksesta kieltäytyminen,
- alkuhaastatteluun, työnhakukeskusteluihin tai täydentäviin työnhakukeskusteluihin saapumatta jättäminen,
- työllisyyssuunnitelman tai sitä korvaavan suunnitelman laatimisesta kieltäytyminen tai suunnitelman laiminlyönti ja
- palvelusta kieltäytyminen tai sen keskeyttäminen.
KEHA-keskus asettaa sinut karenssiin myös, jos jätät toistuvasti sovitut ajat käyttämättä Etelä-Hämeen työllisyysalueen kanssa tai et toimita työkykyysi liittyviä asiakirjoja sovitusti. Näiden myötä työnhakusi ja siten myös oikeutesi työttömyysturvaan katkeaa.