Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet

Suomen lain mukaan työttömällä työnhakijalla on oikeuksia ja velvollisuuksia.

Työnhakijan oikeudet

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, sinulla on oikeus

  • julkisiin työllisyyspalveluihin, jotka määräytyvät palvelutarpeesi perusteella, ja
  • työttömyysturvaan, jos täytät sen saamisen edellytykset.

Teet työllisyysneuvojamme kanssa suunnitelman, johon kirjataan työnhakusi tavoitteet ja tehtävät, joiden avulla saavutat tavoitteesi. Arvioit suunnitelmaa ja sen toteutumista kolmen kuukauden välein työllisyysneuvojasi kanssa.

Oikeuteesi saada työttömyysturvaa vaikuttaa se, työskenteletkö palkansaajana, toimitko yrittäjänä, työllistytkö omassa työssä tai oletko opiskelija. Myös tekemäsi työn määrällä ja kestolla on merkitystä.

Työllisyysneuvoja arvioi aina tapauskohtaisesti toimintasi vaatiman työmäärän, koska sillä on vaikutusta työttömyysturvaasi. Ratkaisevaa päätoimisuutesi arvioinnissa on toimintasi vaatima työmäärä, ei saamasi tulot tai voitto. Työllisyysalueen arviointi ei välttämättä ole yhdenmukainen työttömyysturvan maksajien eli KELAn tai työttömyyskassan tai Verohallinnon tekemien ratkaisujen kanssa.

Voit saada työttömyysturvaa, vaikka

  • opiskelet sivutoimisesti,
  • suorittat niin kutsuttuja lyhytkestoisia opintoja, jotka kestävät enintään kuusi kuukautta,
  • teet vapaaehtois- tai talkootyötä, joka on palkatonta, tavanomaista ja yleishyödyllistä,
  • teet osa-aikatyötä,
  • toimit sivutoimisena yrittäjänä tai työskennellä lyhytkestoisesti toimeksiantosuhteessa tai
  • aloitat yritystoiminnan tai omassa työssä työllistymisen. Yritystoiminnan tai omassa työssä työllistymisen pää- tai sivutoimisuutta ei arvioida ensimmäisen neljän kuukauden aikana toiminnan aloittamisesta, jos se on aloitettu työttömänä ollessa.

Sinun tulee kuitenkin ilmoittaa meille etukäteen tilanteesi muutoksista, jotta voimme tarkistaa oikeutesi työttömyysturvaan.

Työnhakijan velvollisuudet

Jotta saisit työttömyysturvaa, sinun täytyy hakea kokoaikatyötä. Ainoastaan työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä saavalla työnhakijalla on oikeus työttömyysturvaan, vaikka hän ei hae kokoaikatyötä.

Toinen työttömyysturvan saamisen ehdoton edellytys on, että työnhakusi on voimassa. Työnhakusi pysyy voimassa, kun

  • asioit työllisyysalueen kanssa sovitulla tavalla ja sovittuna ajankohtana sekä
  • noudatat ohjeita ja määräaikoja, jotka olemme antaneet sinulle Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa tai muun asioinnin yhteydessä.

Lisäksi sinun pitää huolehtia seuraavista velvollisuuksista:

  • Pidä yhteystietosi ajan tasalla, ja ole tavoitettavissa. Ilmoita yhteystietojesi muutoksista Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa tai soittamalla puhelinpalveluumme.
  • Ota vastaan työtä, jota työllisyysneuvojasi tai työnantajasi tarjoaa. Jos työllisyysneuvojasi tekemä työtarjous on velvoittava, ota yhteyttä työnantajaan. Ilmoita työllisyysneuvojalle yhteydenotostasi hänen antamaansa määräaikaan mennessä.
  • Ota vastaan koulutusta, jota työllisyysneuvojasi tarjoaa. Koulutustarjoukset velvoittavat, että haet työvoimakoulutukseen ja ilmoitat määräajassa hakemisestasi.
  • Osallistu haastatteluihin, työnhakukeskusteluihin ja täydentäviin työnhakukeskusteluihin sekä työllistymissuunnitelman, monialaisen työllistymissuunnitelman, aktivointisuunnitelman tai kotoutumissuunnitelman tekemiseen ja tarkistamiseen.
  • Hakeudu ja osallistu kaikkiin työllistymistä edistäviin palveluihin, joista on sovittu suunnitelmassa tai joita sinulle on tarjottu . Tee kaikki suunnitelmassa sovitut tehtävät, ja ilmoita niiden toteutumisesta.
  • Jos olet alle 25-vuotias eikä sinulla ole tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta, hae 31. elokuuta mennessä vähintään kahta opiskelupaikkaa, jotta saat työttömyysturvaa. Oikeutesi työttömyysturvaan tarkistetaan syyslukukauden alkaessa eli 1. syyskuuta alkaen.

Huomaathan, että jos laiminlyöt velvollisuuksiasi, saatat menettää oikeutesi työttömyysturvaan määräajaksi tai toistaiseksi.