Työkokeilu
Tällä sivulla kerromme työkokeilusta uutta uraa harkitsevalle ihmiselle. Sivun sisällöt ovat hyödyllisiä myös työnantajille.
Mitä työkokeilu tarkoittaa?
Työkokeilu on työllistymistä edistävä palvelu, jonka aikana teet työtä aidossa työympäristössä ja hankit siten tietoa uravalintojesi tueksi. Työkokeilussa teet yleensä vastaavia töitä, kuin työpaikan muut työntekijät.
Työkokeilusta sopivat työkokeilija, työnantaja ja työllisyysalueen asiantuntija. Työnantaja ohjaa ja valvoo työtä. Työkokeilun tavoitteena on, että työkokeilun tarjoaja mahdollisesti rekrytoi sinusta myöhemmin työntekijän, joka tuntee valmiiksi työpaikan tavat ja osaa työtehtävät.
Työkokeilua ei voi aloittaa, ennen kuin sopimus on käsitelty ja kaikkia osapuolia on tiedotettu päätöksestä. Työkokeilusopimukset tulee toimittaa työllisyysalueelle noin kymmenen arkipäivää ennen työkokeilun alkua, jotta ehdimme käsitellä ne ennen työkokeilun alkamista.
Toimeentulo työkokeilun aikana
Koska työkokeilu ei ole työsuhde, työnantaja ei maksa sinulla palkkaa sen aikana. Se ei myöskään kerrytä vuosilomapäiviä tai eläkettä. Työttömyysturvan maksaja maksaa sinulle samaa työttömyysturvaa, jota saat työttömänä työnhakijana. Kun työkokeilusta sovitaan työllistymissuunnitelmassasi, voit saada korotettua työttömyysturvaa, jonka maksaa työttömyyskassa tai Kela.
Lisäksi voit saada työkokeilun aikana harkinnanvaraista kulukorvausta yhdeksän euroa päivässä matka- ja ylläpitokustannuksiin enintään viitenä päivänä viikossa. Työllisyysalue voi tarvittaessa maksaa harkinnanvaraisen kulukorvauksen työkokeilupäiviltä, jos et saa sitä työttömyysturvan maksajalta.
Missä tilanteissa työkokeilu on mahdollista?
Työkokeilu on mahdollista jos
- sinulta puuttuu ammatillinen koulutus tai koulutuksessa on puutteita,
- sinun on vaihdettava alaa terveydellisten syiden tai työmarkkinoiden muutosten vuoksi,
- olet ollut poissa työmarkkinoilta esimerkiksi työttömyyden tai perhevapaan vuoksi,
- olet aiemmin työskennellyt muualla kuin Suomessa ja haluat selvittää työllistymismahdollisuutesi Suomessa,
- harkitset yrittäjyyttä ja haluat kokeilla, kuinka sovit alalle.
Työkokeilu auttaa sinua tutustumaan uusiin tehtäviin tai tukee paluutasi työelämään aiemmassa ammatissasi. Työkokeiluun pääseminen ei edellytä tietyn kestoista työttömyyttä, ammatillista koulutusta tai tiettyä koulutusastetta. Jos sinulla ei ole ammatillista koulutusta, työkokeilun ensisijainen tavoite on sopivan koulutusvaihtoehdon löytäminen. Jos olet vasta valmistunut, et voi osallistua työkokeiluun juuri opiskelemallasi alalla työkokemuksen hankkimiseksi.
Työkokeilun kesto ja työaika
Työkokeilun kesto vaihtelee tilanteesi ja tavoitteidesi mukaan. Työkokeilu voi kestää 1–12 kuukautta, josta samalla työnantajalla enintään kuusi kuukautta. Työkokeilua järjestetään enintään viitenä päivänä viikossa ja 4–8 tuntia päivässä. Jos kokeiltavissa tehtävissä tehdään vuoro- tai viikonlopputyötä, voi työaika ajoittua myös näihin aikoihin.
Mitkä tahot järjestävät työkokeilua?
Työkokeilua voivat järjestää
- yritykset,
- kunnat,
- valtion virastot ja laitokset,
- yhdistykset ja säätiöt,
- työpajat.
Työkokeilu ei saa aiheuttaa kilpailun vääristymistä alalla, jota työkokeilupaikkasi edustaa. Työkokeilu ei myöskään saa heikentää yrityksen työntekijöiden oikeuksia tilanteissa, joissa lomautetaan tai irtisanotaan työntekijöitä.