Työnhaku toisessa maassa
Työttömänä työnhakijana voit lähteä kolmeksi kuukaudeksi työnhakuun toiseen EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin ja säilyttää samalla oikeutesi Suomesta maksettavaan työttömyysturvaan. Työnhakumatkan aikana sinulla on mahdollisuus saada vain ansiopäivärahaa ja peruspäivärahaa. Matkan aikana et voi saada Kelan maksamaa työmarkkinatukea.
Ilmoita meille lähdöstäsi. Selvitämme, voitko saada tukea työnhaun aikana. Me ilmoitamme työttömyysturvan maksajalle, että lähdet työnhakuun toiseen EU- tai ETA-maahan tai Sveitsiin. Kohdemaassa sinun täytyy ilmoittautua paikalliseksi työnhakijaksi.
-
EU-maita ovat Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja (mukaan lukien Kanariansaaret), Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali (mukaan lukien Azorit ja Madeira), Puola, Ranska (mukaan lukien Guadaloupe, Martinique, Reunion ja Ranskalainen Guyana), Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska (mutta ei Färsaaret ja Grönlanti), Tšekki, Unkari ja Viro.
ETA-maita ovat Islanti, Liechtenstein ja Norja, ja Sveitsi puolestaan soveltaa EU:n sosiaaliturvalainsäädäntöä erillisten sopimusten perusteella.
Ohjeet työnhakijalle
Jos lähdet hakemaan töitä toiseen EU-maahan, ETA-maahan tai Sveitsiin, noudata seuraavia ohjeita:
- Ilmoita lähdöstäsi Työmarkkinatori.fi:n Asiointi-osiossa. Tarvittaessa voit myös asioida palvelupisteessä.
- Pyydä Kelasta tai työttömyyskassasta U2-lomake viimeistään kaksi viikkoa ennen lähtöpäivää, ja ota se mukaasi.
- Ilmoittaudu kohdemaan työvoimaviranomaiselle seitsemän päivän kuluessa saapumisesta. Jos et saa U2-lomaketta ajoissa, ilmoittaudu ilman sitä.
- Noudata kohdemaan työvoimaviranomaisen vaatimuksia.
Työttömyysturvan maksaminen
Kela tai työttömyyskassa maksaa peruspäivärahan tai ansiopäivärahan samoin ehdoin kuin Suomessa. Peruspäivärahan maksaminen alkaa sen jälkeen, kun kohdemaan työvoimaviranomaisen lähettämä vahvistus rekisteröitymisestäsi on saapunut Kelaan.
Työttömyyspäivärahan (peruspäiväraha tai ansiopäiväraha) maksaminen ei keskeydy, jos palaat Suomeen kolmen kuukauden kuluessa ja ilmoittaudut palattuasi työvoimapalveluihin. Työttömyysturvaasi voi tulla muutoksia, jos et palaa Suomeen etkä ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään sinä paluupäivänä, joka on mainittu U2-lomakkeessa. Tällöin et saa työttömyyspäivärahaa, ennen kuin olet ollut työssä tai työvoimakoulutuksessa Suomessa neljä viikkoa. Työmarkkinatukeen sinulla voi olla oikeus.
Työhistorian siirtäminen maasta toiseen
Monessa EU- ja ETA-maassa työhistoria vaikuttaa työttömyysturvan saamiseen. Jos muutat ulkomaille ja haet uudesta asuinmaastasi työttömyystukea, voit todistaa Suomessa tekemäsi työt U1-lomakkeella. Saat U1-lomakkeen työttömyysturvasi maksajalta eli Kelasta tai työttömyyskassasta.
Muista pyytää U1-lomake myös paikallisilta viranomaisilta, kun lopetat työskentelyn toisessa maassa. Tarvitset sitä, kun palaat Suomeen.
Oletko työsuhteessa?
Et voi lähteä tuettuun työnhakuun ulkomaille, jos sinulla on voimassa oleva työsuhde. Siten esimerkiksi lomautettuna tai osa-aikatyössä tämä mahdollisuus ei ole käytössäsi.
Työskentely EU- ja ETA-alueen ja Sveitsin ulkopuolisissa maissa
Jos aiot työskennellä jossain muussa kuin EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä, tarvitset pääsääntöisesti työluvan, jonka myöntää kohdemaan maahanmuuttoviranomainen. Työnhakijana sinun täytyy itse selvittää työlupiin liittyvät vaatimukset ja menettelyt. Lisätietoja löydät muun muassa maiden edustustoista.