Työolosuhteiden järjestelytuki
Työnantajana voitte saada tukea työntekijän työolosuhteiden järjestelyyn, jos hänen vammansa tai sairautensa edellyttää
- uusia työvälineitä tai kalusteita,
- muutostöitä työpaikalla, tai
- apua toiselta työntekijältä.
Etelä-Hämeen työllisyysalue voi myöntää työnantajalle työolosuhteiden järjestelytukea sekä uuden että nykyisen työntekijän työolosuhteiden järjestelyyn.
Työolosuhteiden järjestelytuen avulla täsmätyökykyisillä ihmisillä on paremmat mahdollisuudet saada heille sopivaa työtä tai säilyttää työpaikkansa työmarkkinoilla.
Kuinka paljon voitte saada työolosuhteiden järjestelytukea?
Jos työntekijän vamma tai sairaus edellyttää uusia työvälineitä tai kalusteita tai muutostöitä työpaikalla, Etelä-Hämeen työllisyysalue voi maksaa työnantajalle tukea enintään 4 000 euroa työntekijää kohden. Tarvittaessa voitte saada tuen käyttöönne ennakkoon joko kokonaan tai osittain.
Jos työntekijän vamma tai sairaus edellyttää apua toiselta työntekijältä, voimme myöntää työnantajalle tukea enintään 20 tuntia kuukaudessa enintään 18 kuukauden ajan. Tuen määrä on 20 euroa tunnilta. Myönnämme tuen toteutuneiden työtuntien perusteella. Voimme siis maksaa työnantajalle tukea toisen työntekijän antaman avun järjestämiseen enintään 400 euroa kuukaudessa.
Kenelle ja millä ehdoin
Työolosuhteiden järjestelytuen ensisijainen tarkoitus on poistaa tai vähentää rekrytointitilanteissa haittaa, joka on aiheutunut vammasta tai sairaudesta. Etelä-Hämeen työllisyysalue voi myöntää tämän tuen työnantajalle myös sitä varten, että nykyinen työntekijä voisi jatkaa työssään. Emme myönnä tukea mukautustarpeisiin, jotka johtuvat yrittäjän omasta vammasta tai sairaudesta.
Työolosuhteiden järjestelytuki on harkinnanvarainen. Se tarkoittaa, että työllisyysalue arvioi ennen tuen myöntämistä, onko tuki tarkoituksenmukainen. Arvioinnissa otamme huomioon työntekijänne tarpeet ja organisaationne taloudellisen tilanteen. Teidän täytyy toimittaa meille riittävät selvitykset, jotta voimme arvioida järjestelytuen tarpeen.
Jos myönnämme teille työolosuhteiden järjestelytukea, työnantajana myös teidän täytyy maksaa osa kustannuksista, joita aiheutuu hankinnoista tai muutostöistä.
Toimi näin
Hakekaa työolosuhteiden järjestelytukea ja sen maksatusta sähköisellä lomakkeella Aluehallinnon TE-asiointipalvelussa. Kirjaudu asiointipalveluun henkilökohtaisella pankkitunnisteella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Aluehallinnon TE-asiointipalvelu. (Sahkoinenasiointi.ahtp.fi.)
Täytä hakemus asiointipalvelussa, ja lisää siihen tarvittavat liitteet. Palvelun sisäiset ohjeet auttavat hakemuksen täyttämisessä. Asiointipalvelussa voit jättää hakemuksen, vastata hakemusta koskeviin täydennyspyyntöihin, täydentää hakemustasi ja vastaanottaa asiaasi koskevat päätökset.
Etelä-Hämeen työllisyysalue tarkistaa tuen myöntämisehdot ja pyytää teiltä tarvittaessa lisätietoja ennen päätöstä.
Mihin mennessä tukea täytyy hakea?
Jos haette työolosuhteiden järjestelytukea työvälineiden hankkimiseen tai muutostöiden tekemiseen, lähettäkää hakemus kuukauden kuluessa siitä hetkestä, kun olette tehneet muutostöitä tai hankkineet työvälineitä tai kalusteita.
Maksamme työolosuhteiden järjestelytukea toisen työntekijän antaman avun järjestämiseen jälkikäteen kuukausittain. Lähettäkää tätä tukea koskeva maksatushakemus kahden kuukauden kuluessa siitä, kun maksatusjakso päättyy.
Vain valtuutettu henkilö voi lähettää hakemuksen
Asiointipalvelussa hakemuksen voi jättää valtuutettu henkilö. Organisaation puolesta voivat asioida ilman erikseen annettua valtuutta ne henkilöt, joilla on asioiden hoitamiseen olemassa oleva valtuus tai rekisteritietoihin perustuva oikeus. Asiointipalvelu tarkistaa henkilön asiointioikeuden kirjautumisen yhteydessä.
Työolosuhteiden järjestelytuessa käytettävä valtuusasia on nimeltään Työllisyyden, ympäristön, elinkeinotoiminnan ja liikenteen valtionavustusten hakeminen. Yhteisöasiakkailla täytyy olla valtuuden lisäksi Y-tunnus, jotta he voivat käyttää asiointipalvelua.
Neuvonta
Saat neuvoja asiointipalvelun käyttöön ja valtuuttamiseen Yritys-Suomi-neuvonnasta. Saat ajantasaista tietoa Yritys-Suomi-neuvonnasta Työmarkkinatorissa: Yritys-Suomi-neuvonta ja Työmarkkinatorin sähköisen asioinnin neuvonta. (Työmarkkinatori.fi.)