Etelä-Hämeen työllisyysalue
1. tammikuuta 2025 lähtien työ- ja elinkeinopalvelut siirtyvät kuntien tehtäväksi. Valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan. Hausjärven, Janakkalan ja Lopen kunnat sekä Riihimäen kaupunki järjestävät työvoimapalvelut yhdessä ja muodostavat Etelä-Hämeen työllisyysalueen. Työllisyysalueita on Suomessa yhteensä 45. Hämeen TE-toimiston toimialueelle eli Kanta- ja Päijät-Hämeeseen syntyy neljä eri työllisyysaluetta: Etelä-Hämeen työllisyysalue, TyöHäme, Päijät-Hämeen työllisyysalue ja Lahden työllisyysalue.
Työ- ja elinkeinopalvelujen siirtyminen kuntien tehtäväksi tarkoittaa sitä, että niistä tulee osa jokaisen kunnan peruspalveluja, samaan tapaan kuin esimerkiksi sivistys- tai yhdyskuntarakentamiseen liittyvät palvelut. Työvoimapalvelujen avulla sekä henkilö- että yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työntekijöiden rekrytointiin sekä osaamisen kehittämiseen. Kunnat voivat kehittää palveluja omien asukkaidensa ja paikallisten yrittäjien tarpeihin sopiviksi, mikä lisää kuntien ja alueen elinvoimaa ja kilpailukykyä.
Mitä muutos tarkoittaa työnhakijalle ja työnantajalle?
Jos olet jo TE-palvelujen asiakas, sinun ei tarvitse tehdä mitään erityistä, vaikka työvoimaviranomainen vaihtuu vuoden vaihteessa. Tiedotamme mahdollisista muutoksista tällä sivustolla ja saatamme ottaa sinuun yhteyttä tarvittaessa myös henkilökohtaisesti.
Töitä tai työntekijöitä hakiessasi sinun tulee kirjautua aina Työmarkkinatorille, joka toimii töiden ja tekijöiden kohtaamispaikkana. Työmarkkinatorilta löydät työelämään liittyvää tietoa, palveluja ja avoimia työpaikkoja. Kun kirjaudut Työmarkkinatorille, pääset luomaan esimerkiksi työnhakuprofiilin tai työpaikkailmoituksen. Työmarkkinatorilta löydät myös kattavasti ohjeita asiointia varten.
Mikäli tarvitset työvoimapalvelua ensimmäistä kertaa, voit kääntyä oman kuntasi puoleen tai asioida missä tahansa työllisyysalueemme toimipisteessä niiden palveluaikoina. Lisätietoa ja ohjausta työnhakuun tai työntekijöiden rekrytointiin saat työllisyysalueen palvelupisteestä tai Työmarkkinatorilta.
Mitä muutos tarkoittaa maahanmuuttaneille?
TE-uudistus ja kotoutumislain kokonaisuudistus eli KOTO-uudistus kulkevat käsi kädessä. Uusi kotoutumislaki tulee voimaan samanaikaisesti TE-uudistuksen kanssa. 1. tammikuuta 2025 lähtien kunnat vastaavat sekä työttöminä työnhakijoina että työvoiman ulkopuolella olevien kotoutumisen edistämisestä. Etelä-Hämeen työllisyysalue järjestää työnhakijoina olevien kotoutujien palvelut.
Kotoutumislain kokonaisuudistuksen myötä kuntien tulee tarjota kotoutumispalveluja kaikille maahanmuuttaneille. 1. tammikuuta 2025 lähtien maahanmuuttanut saa siis samasta paikasta sekä työvoimapalveluja että kotoutumispalveluja:
- voit ilmoittautua työnhakijaksi,
- osaamisesi ja kotoutumisen palveluntarpeesi arvioidaan,
- sinulle laaditaan yksilöllinen kotoutumissuunnitelma,
- sinut ohjataan kotoutumiskoulutukseen ja monikieliseen yhteiskuntaorientaatioon.
Alueellinen työllisyysjaosto
Alueellisen työllisyysjaoston tehtävänä on järjestää työvoimapalvelut, joista on säädetty laissa. Työvoimapalvelut tulee järjestää kuntien kesken tehdyn vastuukuntasopimuksen mukaisesti.
Lue lisää alueellisesta työllisyysjaostosta Riihimäki.fi:ssä.
Etsi alueellisen työllisyysjaoston esityslistoja ja pöytäkirjoja. (Kunta2.riihimaki.fi.)
Lue lisää TE- ja KOTO-uudistuksista
Lue lisää TE-uudistuksesta ja KOTO-uudistuksesta seuraavilta verkkosivuilta:
Työ- ja elinkeinoministeriö: TE-palvelut 2024 -uudistus. (Tem.fi.)
Työmarkkinatori: TE24, KOTO24, KEHA24 – kolme mittavaa uudistusta. (Tyomarkkinatori.fi.)
TE-palvelut 2024 -uudistus. (Kuntaliitto.fi.)
Kotoutumislain kokonaisuudistus (KOTO24). (Kotoutuminen.fi.)